Neste stopp Sørumsand

Stomperud,skulptur,sørumsand
Sørum er kjent for tegneseriefiguren Stomperud

Lurer du på hvor Sørumsand ligger, og hva dette lille tettstedet har å by på?  Første oppgave for 3MKA i år var å lage en fotoreportasje fra Sørumsand. Endel av elevene bor her, men mange kommer også reisende hit med tog eller buss. 

Jernbanestasjonen

Det første du møter om du går av toget, er jernbanestasjonen. Sørumsand stasjon, som opprinnelig het Sørumsanden til 15. februar 1909, er en stasjon på Kongsvingerbanen. Den ligger i tidligere Sørum, nå Lillestrøm kommune. Togturen har en strekning på 37,53 kilometer (25min) fra Oslo S og ligger 120,1 meter over havet. Stasjonen ble åpnet som holdeplass i 1892.

Stasjonsområdet på Sørumsand slik det ser ut i dag

Stasjonsbygningen før og nå:

Stasjonen i 1945-50 og hvordan den ser ut nå i 2021. Den ble nemlig bygget om i 2013 til et enklere design.

Tertitten

 Urskog-Hølandsbanen siden mars 1947, var en smalsporet jernbane i Akershus fylke, fra Sørumsand stasjon i Kongsvingerbanen til Skulerud stasjon i Aurskog-Høland. Jernbanen var i normal drift med gods- og persontrafikk fram til 1. juli 1960. Den ble populært kalt «Tertitten«. I dag fungerer banen som museum og har driftsesong fra juni til september. Arbeidstogene kjører hele året. 
En kjent figur fra Sørumsand (Sørum) er tegneseriefiguren 91 Stomperud, som er utstilt i stasjonsområdet

Sørumsand videregående skole

Mellom jernbanestasjonen og Glomma ligger Sørumsand videregående skole.
Den nye delen av Sørumsand vgs. stod ferdig på 90-tallet, men har siden da blitt ombygd flere ganger. Den siste gangen var i 2017 og tok ca. 12 måneder å ferdigstille. 

De store vinduene ved inngangen gir elevene en lys start på dagen. Omtrent 600 elever går inn hovedinngangen om morgningen hver dag. Der møtes de av store planter foran kantina. I første etasje finner vi kantina, biblioteket og ansatte ved Øyeblikket.
Vil du vite mer om skolens historie, se jubileumsmagasinet laget av elever ved skolen i 2019

Det er ofte vakre fugler som for eksempel svaner i Glomma. Den magiske elven gir en nydelig utsikt for oss elevene der den glitrer i sola

Nadia, Bettina, Sofie og Jenny

Glomma og Kuskerudnebben

Glomma er Norges lengste elv, 621 km lang. På Sørumsand finner vi Bingsfoss båtforening. Bårforeningen ligger rett ved Sørumsand vgs, og vi ser ofte båter kjøre på Glomma fra vinduene i klasserommene. Fra skolen går det også en sti langs Glomma der du (ca 5 min gange fra vgs) kommer til et veldig fint, stort bassengområde som heter Kuskerudnebben.

Arkitektur

Sørumsand har en blanding av gammel og ny arkitektur, gammelt møter nytt. Dette er synlig i hele sentrumsområdet. Gode eksempler er stasjonsområdet og Sørumsand videregående skole

Det er kort avstand mellom byggene her på Sørumsand, så bruk sykkelen!

Ida, Selma, Elias og Tor-Anton

Alle bilder er tatt med mobilkamera av elevene i 3MKA

Lærer på oppgaven: Torbjørg E. Moen