Skulker skolen for et bedre klima

klimastreik,deminstrasjon,mksorumsand,mediefag
Foto: Victoria S. Hammeren

Av Victoria S. Hammeren

Fredag 22.mars ble det arrangert streik i store deler av Norge, blant annet utenfor Stortinget i Oslo. Det har blitt arrangert klimastreiker over hele verden, og i det siste har det vært mye snakk om streiken i Norge. Til tross for at streiken ikke ble gyldig fravær,møtte likevel flere tusen barn og unge opp for å streike for et bedreklima.

Det blir og har blitt arrangert streik flere steder på Østlandet, Vestlandet, Midt-Norge, Sørlandet og i Nord-Norge. Etter at 16 år gamle Greta Thunberg fra Sverige startet med konseptet «Fridays for Future» har flere elever blitt inspirert til å streike hver fredag for et bedre klima. I de siste ukene har elever over 123 landstreiket.

I et arrangement på Facebook som Akershus Natur og Ungdom, Elevorganisasjonen, Oslo Natur og Ungdom og Skolestreik for klimaet-Norge opprettet, hadde hele 9000 trykket «skal» i forveien av arrangementet.

Arrangementet åpnet foran Stortinget klokka 09.00, og klokka 10.00 leverte Natur og Ungdom sine krav til klima- og miljømi- nister, Ola Elvestuen. Kravene deres var at det skal kuttes ut 55% av norske utslipp innen 2030 (sammenlignet med 2005 nivå, at 65 milliarder årlig skal gå til klimafinansiering i u-land og siste krav var; ingen flere oljefelter.


Klokka 12 begynte appellene og det var ungdommer fra ulike ungdomspartier og miljøorganisasjoner som appellerte.

På Natur og Ungdom sin hjemmeside, skriver de: ”For å nå Norges klimamål, som er å redusere utslippene med 30% innen 2020 sammenliknet med 1990, må vi gjøre drastiske endringer i klimapolitikken.” Det var kanskje en av mange grunner til at mange stilte opp på demonstrasjonen fredag.

Trine Skogsholt (18) var en av flere tusen som møtte opp foran Stortinget på fredag.

Hvorfor har du valgt å streike i dag?
– Jeg valgte å streike idag, fordi jeg mener at regjeringa må gjøre noen endringer før det er forsent, og det er tross alt vår framtid det handler om.
Videre forteller hun at hun alltid har brydd seg og vært interessert i miljøet, og det var en selvfølge at hun skulle streike i dag.

klimastreik,ungdom,barn,oslo,demonstasjon
STREIK: Flere tusen barn og unge trosset skolen for å streike.

Ungdommen var veldig engasjerte, og hadde lagt ned mye arbeid i streikeplakatene sine. Det var mange forskjellige slag ord som: «Det er typisk norsk å være god til å slippe ut CO2» og «Vi har ingen planet B».
Det var ikke bare ungdommer som møtte opp under fredagens streik, men også mange barn i barneskole- alder. De var like engasjerte som ungdommene, og hadde også laget streikeplakater med kreative utsagn.

plakat,there_is_no_planet_B, klimastreik,parole,demonstrasjon,oslo
POPULÆRT:
”There is no planet B” var det flere som hadde på streike plakatene