Streikere eller skulkere?

klimastreik,demonstrasjon,mediefag,sørumsand_vgs
Foto: Kristian Samuelsen

Av Kristian Samuelsen

Den 22 mars ble det arrangert en streik i storgata i Oslo. Streiken ble arrangert av Natur og Ungdom og Elevorganisasjonen Oslo. Streiken skulle være en skolestreik for elever som var misfornøyde med hva regjeringen har gjort for å forhindre global oppvarming.

Streiken har blitt inspirert av den 16 år gamle svenske Greta Thunberg som skulket skolen hver fredag som en protest mot at Sverige ikke fulgte Parisavtalen. De som arrangerte streiken hadde en rekke punkter som de ønsket at regjeringen skulle følge. Disse punktene var:
1 Kutte 55% av Norske utslipp innen 2030
2 Gi bort 65 milliarder norske penger til U-land for å hjelpe dem med klimafinansiering,
3. Stoppe utviklingen av nye oljefelt.

Flere av de som hadde tenkt å skulke skolen for å dra på denne streiken var sure før streiken fordi det å streike ikke var gyldig politisk fravær. De som bestemte at det å streike ikke er politisk fravær forklarer at hvis du streiker i arbeidslivet så vil du på samme måte ikke få betalt av jobben og at politisk fravær og streik er noe helt annet.
Om engasjementet rundt dette var så utrolig dypt blant hver enkelt elev er også noe vi kan lure på. Var de som streiket med på streiken fordi de har lyst til å kjempe for klimaet, eller brukte de streiken som en god grunn til å ta fri på en fredag?
Visste de for eksempel at ved å streike så støttet dem at 65 milliarder av Norges skattepenger skal bli sendt ut av landet?
Hvem var det som egentlig tjente på denne streiken?
Var det miljøet, eller var det en av de mange politiske partiene som støttet streiken?

De politiske partiene som støttet streiken var: AUF, Unge Venstre, Grønn ungdom, Sosialistisk Ungdom, Unge Høyre, Rød Ungdom, Senterungdommen og KRFU. 
Var disse partiene bare med fordi de støtter formålet til streiken, eller fordi det også var en gylden mulighet for å verve ungdom som tidligere ikke har vært politisk engasjert?

klimastreik,parole,be_a_part_of_the_solution_not_part_of_the_pollution
Det var flere mennesker som møtte opp med skilt som dette.

Jeg snakket med to av demonstrantene som var der. Den første jeg snakket med var 18 år og het Maia Olsen.
Maia var der sammen med venninnene sine. Jeg spurte hvorfor hun var der og hun svarte at det var fordi hun mente at regjeringen ikke gjorde nok for å redde miljøet.
Når jeg spurte om hun viste hva kravene til natur og ungdom var så forklarte hun at hun ikke husket helt. Det var også første gangen hun hadde vært med på noen slags type demonstrasjon og hun kunne tenke seg å bli mer politisk aktiv i fremtiden. Maia sa hun kom til å få fravær, men at hun ikke brydde seg.

Den andre personen jeg snakket med var 19 år gamle Markus Johansen.
Markus var der også sammen med sin vennegjeng. Han forklarte også at han var der for å kjempe for miljøet. Jeg spurte om han var enige med kravene til Natur og ungdom. Han husket dem ikke, men han sa at han sikkert var enige med dem. Jeg spurte om han kunne tenke seg å bli mer aktiv i politikken nå som han hadde vært med på denne protesten, han svarte at han ikke viste helt. Han sa også at han kom til å få fravær.

Flere hadde møtt opp allerede klokken9.00 og de fleste var ungdommer, men det var også barn der og barneskoleklasser.
Om det er greit å sende en barneskoleklasse på en slik demonstrasjon er også noe vi kan lure på. Har foreldrene fått velge å sende dem dit eller er det obligatorisk? Hvordan vil det å sende barn på sånne demonstrasjoner påvirke deres meninger seinere i livet, spesielt barn som har foreldre som ikke er veldig politisk engasjerte og derfor ikke blir påvirket politisk hjemme? Kanskje det er en lærerik opplevelse å sende dem fordi dem da vil lære mer om politisk aktivitet? Det er heller ikke sikkert at alle som var der vet hva dem demonstrerte for eller om de brydde seg så veldig om det.

Vil dette føre til at regjeringen foretar endringer som mange er uenige i bare fordi en del ungdommer valgte å ta fri på en fredag, eller vil regjeringen ignorere de som streiker og fortsette som vanlig?

klimastreik,barn,ungdom,paroler,demonstrasjon,oslo
Skoleelever streiker for å forhindre global oppvarming